Poeh, wat kan het moederschap soms zwaar zijn!

Ken je het oorspronkelijk Afrikaanse gezegde ‘It takes a village to raise a child?’ Want poeh, wat zou je soms willen dat je een dorp vol mensen om je heen had om je te helpen in de dagelijkse verzorging en opvoeding van je kinderen. Zeker op de momenten waarop er net even teveel tegelijk gebeurt, kun je je behoorlijk alleen voelen. Help, wat is er met die roze wolk gebeurd?

‘Nee hoor, ik red het prima…. Echt!’

Wij moeders zijn snel geneigd om te roepen dat we het prima redden met onze kinderen. We vinden het lastig om toe te geven dat het soms gewoon ontzettend zwaar is. Uit een Engels onderzoek blijkt echter dat bij maar liefst 90% van de vrouwen het moederschap zwaar valt. Het vervelende is: hoe harder we roepen dat het perfect gaat, hoe lastiger het wordt om te erkennen dat het soms gewoon even helemaal niet gaat. Wat is er eigenlijk op tegen omdat gewoon ruiterlijk toe te geven?

Het ouderschap klonk helemaal geweldig toen je nog geen kinderen had. Een gezin samen met je geliefde, de kroon op jullie liefde. En al die zogenaamde wijze raad van vrienden die al kinderen hadden sloeg je in de wind. ‘Geniet nog maar even van het uitslapen, dat lukt straks niet meer’ of ‘Wen er maar aan dat je anderhalf uur aan het voorbereiden bent als je met je kind op stap wilt’ en andere soortgelijke opmerkingen: je wuifde ze lachend weg. Dat zou toch allemaal wel meevallen?

Inmiddels weet je wel beter. Het is al maanden geleden dat je eens een nacht fatsoenlijk hebt geslapen, je huis ziet er uit als een ontplofte bom en je geliefde en jij bespreken alleen nog maar praktische zaken… als je al aan een gesprek toekomt in alle drukte.

Survival tips voor mama’s

Tijd dus voor wat tips van mama’s voor mama’s. Het begint allemaal met het erkennen van het feit dat je geen slechte moeder bent als je het niet allemaal redt. Accepteer de hulp van de mensen om je heen. Of vraag er zelfs om! Naast je partner heb je vast wel familie, een vriendin of een buurvrouw die je af en toe kunt inschakelen. Bijvoorbeeld om een paar uurtjes op te passen terwijl jij even tot jezelf komt en rust neemt.

Slaap wanneer je kunt

Pak zeker in het begin alle uurtjes slaap die je maar kan. Slaapt je baby? Gebruik die tijd dan niet om even snel door het huis te gaan met de stofzuiger of een volle wasmand weg te vouwen. Die kruimels komen later wel en de kleren in je wasmand zijn toch schoon? Nou dan, dat is het belangrijkste. Laat de boel even de boel en ga ook slapen, of in elk geval even liggen, zonder afleiding. 

Wat is nu echt belangrijk?

Zolang jij flexibel blijft, zal je zien dat je meer aankunt. Ben je net moeder? Dan brengt jouw kindje heel wat veranderingen met zich mee in je gezin. Als jij je daarin kunt aanpassen en de wijzigingen in je dagritme kunt accepteren, maak je het eenvoudiger voor jezelf. Een lange to-do list en een strakke planning van je dag gaan nu gewoon even niet. Laat dit los en laat de dag een beetje op je af komen. Er komt vanzelf enige routine in je dagen, maar dat zal wat tijd kosten.

Herkenbaar?

Herken je jezelf in dit verhaal? Vind jij het moederschap ook zwaar of heb jij nog ultieme survivaltips? Laat ze ons dan weten. Wij en jouw collega-moeders lezen ze graag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Enter Captcha Here : *

Reload Image